четверг, 13 сентября 2012 г.

Петро Симоненко: Люди сьогодні живуть так, як голосували вчора
8 вересня 2012 року Перший секретар ЦК Компартії України, голова парламентської фракції комуністів Петро Симоненко був гостем “Радіо Свобода”.
– Ваш головний слоган – «Повернемо країну народові». Ви останні два роки були у парламентській більшості. Що Вам заважало зараз повертати країну народові?
– Справді, виборча кампанія буде визначальною для майбутньої долі України. І перед виборцями стоїть питання, яке майбутнє вони хочуть мати: чи майбутнє, яке пропонують представники олігархічних партій, а це означає далі практично безвихідь для України; чи майбутнє, яке ми, комуністи, пропонуємо. Третього шляху в України немає. Є тільки два: чи йти шляхом, яким ведуть сьогодні олігархи, чи йти шляхом відновлення принципів справедливості, відродження економіки, вирішення конкретних життєвих проблем, які хвилюють наших громадян. Це ліквідація безробіття, рівень заробітної плати, наповнення внутрішнього ринку, ціни, тарифи – все це якраз хвилює наших громадян.
– Ви в більшості. Чому не вдалося це вирішити?
– Якраз і хочу сказати, що я не ідеалізую ситуацію у Верховній Раді ні в якому разі. Я тільки зайвий раз підкреслюю, що Верховна Рада, на жаль, після обрання її в 2007 році відображає інтереси якраз потужного бізнесу і капіталу. І люди сьогодні живуть так, як голосували вчора.
Наша фракція виходить із того, що ми маємо 26 мандатів. І ми вирішуємо у Верховній Раді кілька питань. По-перше, там, де можливо, не допустити ухвалення законів, які на шкоду нашому народові.
– Пенсійна реформа пройшла.
– Я перепрошую, але фракція Компартії не голосувала.
– Ви не змогли перешкодити.
– Так, не змогли. А чому? А тому, що цю Пенсійну реформу починали ще помаранчеві, бо вони ж відкрили двері якраз для Міжнародного валютного фонду. І саме вони дали можливість Міжнародному валютному фондові зайняти таку позицію, що сьогодні Україна перебуває під зовнішнім керівництвом. І Міжнародний валютний фонд сьогодні диктує, які закони ухвалювати в Україні. Ми повинні розуміти: це не означає, що Україна має політичний суверенітет.
То ми в цій частині, ще раз кажу, виходячи з кількості мандатів і визначаємо тактику. Тому, коли треба було вирішувати питання щодо відсторонення помаранчевої команди від влади, коли треба було зупинити фашизацію суспільства, треба було змінити стосунки в політиці, яка приносила вже шкоду, я маю на увазі команду Ющенка, стосунки з Російською Федерацією – ми якраз і запропонували, і підписали угоду щодо співпраці у складі більшості, виходячи тільки з цих питань. А всі решта проекти законів, які вносилися представниками потужного капіталу на користь тільки олігархічного капіталу і лобіювалися цим капіталом – ми голосували проти.
– Тобто Ви в інтересах трудящих співпрацювали з однією з…
– Ви не перекручуйте! Бо ми не співпрацювали в інтересах, як Ви говорите, трудящих з однією чи іншою. Ми, використовуючи можливості Верховної Ради, захищали інтереси трудящих. І в цій частині ми не голосували за пенсійну реформу, ми не голосували за державний бюджет, ми не голосували за Трудовий кодекс, Житловий кодекс, за продаж землі, за приватизацію «Укрзалізниці», за приватизацію шахт, за приватизацію обленерго. Тобто там, де завдається шкода інтересам наших громадян ми – не голосували.
– Партія регіонів – хіба це не партія великого капіталу?
– Під час виборів не треба сьогодні голосувати за партію олігархічного капіталу незалежно від того, під якими вони прапорами. Чи помаранчеві олігархи, чи біло-голубі – яка різниця?
І коли ми говоримо про Верховну Раду, це не означає, що це вся політика партій. У Верховній Раді вирішуються конкретні питання: як, який закон голосувати і що пропускати.
А відносно нашої партії: з чим ми йдемо і чим ми відрізняємося, чому ми – альтернатива? Бо якраз намагаються говорити, що олігархи до олігарха – в опозиції. Це дурниці просто. Олігархи до олігарха – ніколи не в опозиції. Один з одним вони мають спільний бізнес. І помаранчеві олігархи мають спільний бізнес із біло-голубими. Вони тільки визначають, які кому прибутки і надприбутки будуть.
– Поки що ми бачимо не помаранчевих, а Вас у союзі з Партією регіонів.
– Я хочу, щоб Ви врешті-решт, думаючи про ідеологічні деякі питання, розбиралися в цих питаннях. Я Вам і пропоную сьогодні зрозуміти, що якраз ми, як комуністи, сьогодні пропонуємо альтернативу для держави і для того, щоб вирішувати проблеми безробіття, заробітної плати тощо. Ми сьогодні запропонували повернути народовладдя і відсторонити олігархів від влади. Допомагайте нам, будь ласка.
– Візьмімо конкретний законопроект про податок на розкіш. І ви, Компартія, зараз це активно використовуєте у своїй агітації. І Партія регіонів, в особі Сергія Тігіпка, дуже багато про це говорила. Чому його не запровадили, адже тут у Вас була повна згода: і регіонали казали, що потрібен цей податок, і комуністи казали?
– Ви, коли хтось щось каже, ще подивіться – що там написано. То в тому урядовому проекті, який запропонований, там не передбачається податок на розкіш. А ми, комуністи, якраз чітко заявили, що і як повинно бути зроблено для того, щоб податок на розкіш був механізмом перерозподілу від багатих на користь наших простих громадян. Тому ми чітко визначили, які предмети є розкішшю, незалежно від того, куди їх заховали: чи в офшорну зону, чи на юридичну особу, чи на фізичну. Для того, щоб правильно вести боротьбу проти цих явищ, ми запропонували прогресивну шкалу оподаткування, в першу чергу, податку на прибуток. І тут зрозуміло, що ми запропонували. Якщо людина отримала мінімальну заробітну плату – вона податок на прибуток не сплачує, нуль. А якщо вона мільйони отримує, то вона тоді платить до 60% податок на прибуток. Оце Вам і реальна боротьба. Я ж Вам не випадково кажу, що ми чітку займаємо позицію. І в цьому випадку якраз, як і в багатьох інших, олігархи не підтримують позицію нашої партії.
– А Ви з Сергієм Тігіпком намагалися порозумітися щодо законопроектів?
– Ми стійко, якщо Ви добре пам’ятаєте, якраз ставили питання взагалі про відсторонення його і зняття з посади віце-прем’єра.
Це ми не зняли з порядку денного і про це відверто сказали. А сам Тігіпко, ну що Тігіпко? Тігіпко йшов на вибори з одними гаслами, скажімо, під одними літаками ходив на злітній смузі, а потім сів на зовсім інший аеродром. Але це його проблеми. Я все-таки переконаний, що виборці зрозуміли, за кого вони голосували і кому віддали голоси.
– Але таке враження, що і Ви, і вони просто використали цю тему. Навіть не намагалися знайти порозуміння щодо цього податку.
– Ніколи олігархи не будуть розуміти комуністів, бо у комуністів принципова позиція – перерозподіляти від багатих бідним і ухвалювати ті закони, які будуть стояти на сторожі інтересів наших простих людей. Ми зараз знову ж внесли законопроекти, цілий пакет, понад 20 законопроектів антикризових. Знову внесли проект щодо націоналізації базової галузі промисловості, не тотальна націоналізація, а тільки базові галузі промисловості. Ви що вважаєте, що олігархи підтримають? Ніколи не підтримають.
– Навіщо Ви з ними в парламентській більшості?
– Я ще раз перепрошую, Ви взагалі розумієте, про що Ви питаєте мене?
– Так, Ви критикуєте тих, з ким Ви…
– Фактично всі рішення у Верховній Раді ухвалюються більшістю. Іншого шляху немає. І коли у нас є таке розуміння, що цей закон не на шкоду нашим виборцям – ми голосуємо.
– Ваша людина є у виконавчій владі – очолює митницю.
– Митниця – це ж не виконавча гілка влади, це ж не Кабінет Міністрів. Тут треба теж розбиратися. Подивіться, хто проти того виступає, що сьогодні комуніст очолює митницю? Я на всіх попередніх виборах заявляв: якщо ми будемо мати митницю і контролювати – ми додатково в державний бюджет щорічно будемо давати 10–15 мільярдів гривень за рахунок наведення порядку на митниці. За один рік тільки організації роботи Ігоря Григоровича Калєтніка дали плюс 30 мільярдів в державний бюджет.
До речі, так як і Ваше радіо називається «Свобода», така є у нас певна політична організація. Чому вони сьогодні «верещать» відносно Калєтніка? А тому, що він зупинив контрабанду, якою займалася «Свобода» на західних кордонах України. І він не дав їм цим займатися, бо на кордоні з Польщею Україна мала різницю у фіксованому продукті.
– Дуже багато кажуть і про зловживання керівництва.
– Я вже про це чув. Ви говорите про те, що кажуть, а я кажу про реальні факти. Плюс 30 мільярдів у державний бюджет.
– Якби тут був Олег Тягнибок, тоді це була б цікава розмова, а так він Вам не може заперечити. 

– Я відповідаю за те, що я кажу. Вони займалися контрабандою. І на кордоні Польща-Україна, Львівська область, у нас різниця була 400 мільйонів доларів. За один рік ось цю різницю між польською статистикою і українською Ігор Калєтнік зменшив до 3 мільйонів.
– А на східному кордоні немає контрабанди?
– І там зупиняємо. І до речі, Ігор Григорович дві тонни героїну зупинив. Ви подумайте тільки, він 600 мільйонів доларів забрав у наркобізнесу і повернув їх державі.
– Ці наркотики не були продані й реалізовані. Наркотики знищили. Гроші не потрапили в бюджет від наркотиків.
– Давайте будемо вести розмову конкретно, чим займається Компартія. Я Вам готовий сьогодні сказати, що Компартія пропонує для держави Україна.
– Добре, дуже важливе питання про відносини з Росією. Ви кажете, що поліпшите відносини з Росією. Теперішня влада – Партія регіонів, їхній президент – коли прийшли до влади, то казали те саме: відносини з Росією будуть розчудесними. Попри всі їхні старання, їм нічого не вдалося. Відносини з Росією, м’яко кажучи, не найкращі. Чому їм не вдалося і завдяки чому Ви плануєте зробити їх кращими?
– Якраз комуністи і попереджали, що перебування далі представників потужного олігархічного капіталу при владі ніколи не покращить стосунки з Росією. Ви сьогодні повинні зрозуміти, що капіталу невигідне покращення стосунків з Російською Федерацією. Невигідно для того, щоб користуючись певними суперечностями, і далі страшні мати різниці, в тому числі, у цінах. Візьмемо, скажімо, ліки. У Росії певна група ліків у 10 разів дешевша, ніж в Україні…
Відносно енергетичної безпеки, того ж газу і нафти – та ж проблема. Та чи інша олігархічна група сиділа на трубі й користувалася цим, і у власну кишеню все це забирала. Тому ми попереджаємо: ніколи, поки олігархи будуть при владі, стосунки з Російською Федерацією покращуватися не будуть.
Так я скажу, чому в нас з Росією будуть кращі стосунки.
– Завдяки чому? Там же не комуністи при владі, там Зюганов – в опозиції.
– По-перше, ми говоримо про державний рівень стосунків. А про політичне майбутнє у нас, в Україні, ми чітко заявляємо, що ми – взагалі альтернатива нинішньому режимові в нас в Україні. Тобто, у нас позиція: як Зюганов у Росії, так і Симоненко в Україні – збігається.
Для того, щоб стосунки у нас із Росією покращилися, треба зрозуміти: на жаль, але за 20 років незалежності Україна жодного разу не зробила розрахунки – що вигідно Україні? І говорячи про євроінтеграцію – не зробила, і говорячи про Росію.
Що Європа сьогодні хоче від України? Вона хоче дешеву робочу силу – вона отримала це. Вона хоче дешеву сировину – отримала. Вона хоче сьогодні ринки збуту – гребуть все і сюди звозять. І ось тут, у нас на ринках 80% продукції, яка не вироблялася в Україні.
А що нам потрібно з Росією і з Білорусією, і з Казахстаном? Ми пропонуємо взагалі в Митний союз сьогодні вступити, євразійську економічну співпрацю. І я вже пропонував у Верховній Раді: Україна повинна подати заяву на вступ до Шанхайської організації співпраці. Чому? Бо це технологічно вигідні для нас ринки. Ми маємо туди що продавати – готову продукцію. У нас збігається технологія, яка є в основі розробки продукції. У нас є зацікавленість у цих ринках. Бо Україна, у складі Радянського Союзу, багато кадрів готувала якраз для цього економічного простору. І у нас там є розуміння. Я глибоко переконаний у тому, що якраз ці ринки дадуть можливість для українського виробника реалізовувати готову продукцію, а не продавати майбутнє, сировину на Захід.
– Ви вважаєте, що існує така дуалістична модель: Європейський Союз хоче мати у нас сировинний придаток, а Росія й інші країни на Сході хочуть, щоб у нас був розвиток технологій?
– Я, в першу чергу, говорю не про інтереси Росії, а кажу про інтереси України. Треба входити у ті економічні союзи, які нам вигідні.
Є багато питань, які розділяють народ України. І Ви бачите, як чи мовні, чи етнічні, чи військово-політичні блоки, чи економічні боки – навмисно створюють передумови представники потужного капіталу, щоб перед виборами розколювати суспільство. Компартія чітко заявляє: всі спірні питання будуть вирішуватися тільки через референдум. І крапка. І ніхто тоді не буде спекулювати, а воля народу буде законом для влади в Україні.
– Ви кажете, що народ розділяють. А Вам не здається, що деякі Ваші заяви теж сіють ворожнечу?
– Які?
– Скажімо, щодо кримських татар, які їх дуже обурили. Вони хотіли Вас притягти до відповідальності, потім чимось нехорошим у Вас кидали в Криму.
– Я хочу нагадати, про що йдеться. У Верховній Раді розглядається закон за ініціативи одного з екстремістських лідерів цього руху. Він пропонує, щоб у нас в Криму було два народи. Два за сортом народи. Також він пропонує узаконити все те, що було із самозахопленням землі. Третє, він пропонує, щоб у нас практично їхня ідея щодо формування національної території була реалізована через цей закон.
І те, що було пов’язано з характеристикою відносно того, яке рішення приймалося в 1944 році. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, я заявив, що цей закон не можна ухвалювати з цих ось питань. Але треба, щоб ми сьогодні відносно історії були теж об’єктивними.
Ви хоча б рішення Державного комітету з питань оборони читали відносно переселення кримських татар? Нагадаю, що і як було зроблено. По-перше, це було зроблено, справді, буквально через 10 днів після визволення Криму. Чому було зроблено? Тому що була загроза громадянської війни, це очевидно. Для вивезення у кожному потязі було забезпечено лікаря, медсестру і повністю забезпечено ліками.
– Кримські татари кажуть, що чверть народу померло під час цього переселення.
– Їх би тоді жодного не залишилося в живих. Ви теж обережніше з цифрами, будь ласка, маніпулюйте.
– У Ваших опонентів просто інші цифри.
– 500 грамів хліба було виділено на кожного – більше, ніж на фронті. Централізоване харчування. Потім приїхали вони на місце. Місцевим органам влади була дана команда виділити земельні ділянки для облаштування. Далі місцевим органам влади була дана команда виділити будівельні матеріали. І дана була команда виділили гроші для розбудови. Їх ніхто не позбавив у правах. Вони навчалися.
– Їх позбавили права жити на рідній землі.
– Перепрошую, тоді до американців, будь ласка, звертайтеся за досвідом.
– За яким?
– За тим, коли у листопаді 1941 року 400 тисяч американців японського походження…
– Після війни всі їхні права відновили. Їм дозволили після війни жити, де хочеш. А кримським татарам не дозволили до Криму повернутися. 
– Я відповідаю Вам за те, що відбувалося. Тоді Ви повинні були знати, які події відбувалися під час Великої Вітчизняної війни. Тому, коли Ви сказали, що відбувалося в Криму, я Вам сказав, що мій виступ торкався якраз того, що цей проект закону не можна було ухвалювати. І треба було об’єктивно підійти як до тих подій, які були пов’язані з Великою Вітчизняною війною, і ролі тих, хто зрадив тоді народ і прийшов на службу Гітлерові. Я до кримських татар постійно критикував і українських націоналістів…
– Днями у Києві демонтували пам’ятник морякам Дніпровської флотилії, які обороняли місто. Пам’ятник стояв на Поштовій площі в центрі Києва, а збираються його відновити у периферійному районі – на Рибальському півострові. І жодним чином Ви не критикуєте київську владу. Чому?
– То Ви просто не хочете розказувати про це. Ми зараз ведемо розмову з київською владою про те, щоб цей пам’ятник був поновлений після реставраційних та будівельних робіт на тому місці, де він був. А коли нам дадуть негативну відповідь, то ми далі почнемо говорити те, що ми вважаємо за потрібне. А сьогодні ми ведемо розмову, бо якраз казали, що на час проведення цих робіт цей пам’ятник знятий.
– Якою буде наступна Верховна Рада, як там будуть розподілені сили?
– Я вважаю, що це в багатьох питаннях залежить від того, як ми всі, в тому числі і Ви – представники ЗМІ, будемо надавати можливість нашим виборцям сьогодні проаналізувати все те, що відбувається, як зорієнтуємо їх. Я переконаний, що сьогодні майбутнє України якраз за лівою ідеєю, і вся ж Європа підтверджує це. Те, що у Греції відбувається, в Іспанії, в Італії, у Франції, в Німеччині.
– До речі, грецькі ультраправі мали успіх на виборах.
– Коли говорять про ультраправих, то тоді 25% ультраправих у Греції? Так? Коли 25% безробітних. Чи в Іспанії 20% безробітних. Це теж ультраправі?
Сьогодні людина праці піднімається. А останні соціологічні дослідження в Румунії підтверджують наш висновок. Ви ж добре знаєте – 64% румун підтвердили, що вони хочуть повернення комуністів до влади.
– А можлива така ситуація, що Ви зараз критикуєте Партію регіонів, але в наступному парламенті з ними будете теж у більшості?
– Парламент дає можливість кожній політичній силі визначати, які питання і з ким вирішувати. Якщо нас буде 226, то ми самі всі питання будемо вирішувати. А якщо олігархи прийдуть – незалежно від того, під якими прапорами – вони будуть вирішувати тільки свої питання. Тому в цій частині все залежить від того, яка буде Верховна Рада. Ми працюємо над тим, щоб у Верховну Раду прийшли представники якраз від Компартії. І у нас потужна команда.
– А хто Вашими союзниками може бути?
– Ось коли відбудуться вибори, тоді я вам скажу, чи це союзники, чи ми з кимось якісь тільки питання вирішуємо. Мова йде про те, що наш союзник, якщо ми говоримо про союзників – це народ України.
– Зараз це Партія регіонів – у більшості.
– Ви переплутали поняття слова «союзник» із тим, що ми вирішуємо у Верховній Раді долю того чи іншого закону.
Пресс-служба
DSC_7972

Петр Симоненко: Треть украинской земли уже под иностранным контролем

В результате жеребьевки ЦИК в избирательном списке КПУ досталось третье место. Лидер партии Петр Симоненко уверенно заявил, что это место обязательно принесет партии удачу, а еще – облегчит участь избирателей в голосовании за коммунистов. “ГолосUA” решил узнать у Петра Николаевича, в чем он видит секрет успеха КПУ на нынешних выборах и какие шаги партия готова предпринять, чтобы действительно изменить жизнь к лучшему…    
ХОЛОДНЫЙ ДУШ СРАБАТЫВАЕТ
– Петр Николаевич, недавно Украина отметила 21-й год независимости. Минусов настолько много, что в плюсы как-то уже и не верится. Как вы считаете, они все-таки были за эти годы? 
– Да, в какой-то мере украинский народ избавился от зависимости, которая мешала развиваться. Однако давайте совершим небольшой экскурс в прошлое: в 1991 году Украина входила в десятку наиболее развитых государств мира,  сегодня – во второй сотне. Это эффект независимости?! Теперь коснемся нашего быта: 80% основных фондов зданий и сооружений исчерпали свой ресурс или вообще пришли в негодность! Чтобы восстановить тот уровень ЖКХ, который был после распада СССР, понадобится 700 млрд. грн.! Подчеркиваю – только восстановить, а не развивать и улучшать. Если мы независимые, то в стране должен продаваться украинский товар, а не низкокачественный ширпотреб,  80%  которого произведено за рубежом. Ведь мы можем укроп свой поставлять в супермаркеты, а продаем израильский, вместо нашей картошки на прилавках – египетская… Только в одной Сумской области уничтожили 17 сахарных заводов! Армия не в состоянии обеспечить обороноспособность. Мы под диктовку МВФ принимаем пенсионную реформу. В чем же тогда наша независимость?!
– Как же мы тогда «протянули» эти два десятилетия?
- Трудно ответить. Мы работящий народ. Но работящий народ всегда ценит свой труд. Ценим ли мы свой? Наверное, нет. Потому что свое будущее отдаем другим. Утверждаем, что мы образованные. Но грамотные люди  всегда умно поступают. Не хочу никого обидеть, я себе постоянно задаю эти вопросы, чтобы понять, чем помочь людям. Мы говорим об уникальных возможностях страны, о богатой истории, но если мы настолько сильны традициями, то не имеем права ни перед кем становиться на колени. А сейчас украинский народ действительно стоит на коленях. Вот наша партия и пытается объяснить людям, что происходит на самом деле, и изменить ситуацию к лучшему.
– У вас большой опыт на выборах. На каких постулатах будет строиться нынешняя кампания?
– Начиная с 1994 года, я принимал участие во всех избирательных кампаниях. Но главному принципу не изменял никогда – каждая кампания, как и период между кампаниями, построена на систематических встречах с избирателями. Мы помогаем людям разобраться с текущими проблемами и подсказать выход в глобальных вопросах. За все это время я объездил практически всю Украину. Предварительно мы делаем анализ, как относятся к партии в том или ином регионе, какие проблемы волнуют людей. Эта информация помогает найти наиболее приемлемый вариант решения тех или иных задач. Эта кампания только началась, но я уже побывал на встречах с избирателями в Луганской, Донецкой, Херсонской, Николаевской, Одесской, Черниговской, Сумской, Харьковской, Кировоградской, Днепропетровской, Запорожской и других областях, а также в Крыму. Отдаю предпочтение встречам в трудовых коллективах. Жизнь сложна, нужда заедает…  Зачастую второстепенными становятся главные вопросы. Мы стараемся по каждой проблеме давать системную информацию: что происходит, какие последствия и где выход.
– Насколько велика разница между состоянием дел, скажем, в столице и в регионах страны?
– Огромная! Киев подкармливают олигархи, чтобы не возникало очагов  социальной напряженности. Тут выше уровень средней зарплаты, пенсии выплачивают вовремя, сюда приезжает дешевая рабсила, и таким образом перераспределяют финансовые потоки. А в регионах сейчас «болевыми точками»  являются – нехватка рабочих мест и безработица, отсутствие по сути социальной защиты мало защищенных слоев населения, заоблачные цены на продукты, лекарства и тарифы. Хотя меня приятно поразило на встречах, что люди не только пекутся о своих проблемах, но и беспокоятся о трудовом коллективе. В Керчи прошелся по местному рынку – горожане берут в основном овощи и мясные косточки, из которых можно хотя бы сварить бульон. Это ужасное зрелище! Не надо много объяснять, чтобы понять, что нынешняя власть сделала с нашим народом. В регионах наблюдается такая тенденция, что у большинства людей идет отторжение власти. У многих будто просветление: почему нынешняя власть позволяет себе такие вещи, которые ущемляют права рабочего и унижают его? Я не стесняюсь откровенно говорить об этом. И люди начинают понимать – во многом соглашаются. Знаете, холодный душ срабатывает!
НАДО ВЕРНУТЬ ЛЮДЯМ ВЕРУ
– Есть у нас ургентные области, которым в первую очередь нужна помощь?                           
– Да, это те области, которые в общем объеме производства имеют огромное значение. Скажем, Донецкая область дает четверть валовой продукции Украины. Мы должны понимать, что если не будем обращать внимание на эту область, то это обернется колоссальными потерями для страны. Луганская область – это 40% энергетических углей страны, но при этом закрыли уже 51 шахту, десятки тысяч людей без работы! Перепрофилирования нет, идет колоссальная деградация общества и потеря профессионального уровня подготовки рабочих. Харьковский авиационный завод… Непонятно, до каких пор местные перевозки будут осуществляться на «Боингах», а не на наших самолетах? Но перечислять можно долго, так как практически в каждой области есть эти самые «ургентные» точки.
– По данным Института демографии и социологических исследований наши села уже на грани вымирания.  Почему же никто ничего не делает?           
–  Потому что во главе угла – экономические интересы олигархов и западного бизнеса. К примеру, уже 3,5 тысячи иностранных фирм на территории Украины обрабатывают 11 миллионов гектаров нашей земли, – для сравнения всего у нас 34 миллиона гектаров сельхозземель. То есть, каждая треть земли уже не под украинским контролем. Ближневосточные шейхи проявляют интерес к нашей земле, чтобы тут выращивать продукцию для  своих государств. Западная Европа украинским олигархам дает заказ вывезти отсюда зерно без переработки. Семечки вывозят, а масло оттуда везут к нам. Где такое видано? Мы несем катастрофические потери!
– Но еще ведь ситуацию изменить можно?
– Да, но для этого надо радикально поменять политику в отношении села. Скажем, КПУ предлагает землю продавать только один раз – в Государственный земельный фонд, который в свою очередь будет отдавать ее исключительно в аренду для обработки. Селянам предлагаем объединяться в кооперативы – законопроект уже внесли. Тогда у них появится возможность нанимать специалистов и проводить свою политику. Необходимо ввести практику – давать дешевые кредиты на покупку техники, семян, минеральных удобрений и выполнять госзаказ на те или иные культуры. Госполитика подразумевает в том числе строительство жилья для молодых семей. А если, к примеру, человек 10 лет проработал на месте тем же сельским учителем, он сможет жилье получить бесплатно.  Для пенсионеров – 80% пенсии от размера зарплаты. Это все возможно внедрить в жизнь. Однако есть одно «но»: надо вернуть людям веру…  Пессимизм порождает апатию, нежелание бороться за свои интересы, безволие. Тем более когда речь идет о пожилых людях – напомню, что сейчас сельское население на 80% состоит из пенсионеров.
Беседовала Виктория Полушкина
Пресс-служба

Жителей Донбасса предлагают отправлять на пенсию на два года раньше

Петр Симоненко считает: вместо того чтобы проводить реформы, лучше вернуть ключевые отрасли в то состояние, в котором они были 20 лет назад. Фото с сайта kpu.ua.

По мнению лидера КПУ, в регионе сложилась неблагоприятная экологическая ситуация и полностью развалено медицинское обслуживание.

Дарья ЕГОРОВА — 13.09.2012
Донбасс - уникальный край с большой трудовой историей. Но в последнее время он превратился в один из проблемных регионов нашей страны. И решать их пора уже сегодня. А проблем накопилось немало, это и медицинская реформа, которая не принесла ничего хорошего людям, непростая экологическая обстановка в регионе, проблемы в жилищно-коммунальном хозяйстве и социальной защите населения. На этом акцентировал внимание лидер КПУ Петр Симоненко во время рабочего визита в этот регион.
РЕФОРМЫ ОТМЕНИТЬ
Медицинская реформа, которую проводят в Донецкой области, уже показала первые негативные результаты, считает Петр Симоненко.
- Только за первое полугодие 2012 года в Мариуполе сокращено 130 койко-мест, и одновременно за первое полугодие текущего года была проведена оптимизация кадровых резервов, сокращено 285 штатных единиц медицинской сферы, - отметил лидер коммунистов. - В результате чего городскими властями был получен экономический эффект в сумме 5,56 миллиона гривен.
В связи с этим Петр Симоненко подчеркнул, что КПУ была и остается на позиции, что система здравоохранения, созданная в cоветской Украине, не нуждается в реформировании. И считает, что ее надо реанимировать, поскольку все, что происходит сейчас, - это геноцид населения и он должен быть остановлен.
Еще один из важных вопросов, который поднял Петр Симоненко на встрече с избирателями, касался изменений в пенсионном законодательстве. С учетом экологической обстановки в регионе политик считает, что жители Донбасса должны выходить на пенсии на два года раньше предусмотренного законодательством срока.
- Фракция КПУ зарегистрировала законопроект "О внесении изменений в пенсионное законодательство", согласно которому граждане, которые проживают в экологически опасных зонах, будут выходить на пенсию на 2 года раньше.
Лидер коммунистов также подчеркнул, что КПУ поднимает вопросы экологии, особенно в таких регионах, как Донецкая область, или областях, где развита крупная промышленность. В частности, подавали законопроект о присвоении Мариуполю особого статуса, учитывая серьезную экологическую ситуацию в городе.
- Но эта законодательная инициатива не была поддержана, ведь сегодняшним олигархам, которые у власти, просто невыгодно выделять средства на те вопросы, которые не приносят им дополнительную прибыль, - подчеркнул Петр Симоненко.
Но в том, что эти инициативы поддержат парламентарии, надежды, по мнению политика, мало.
СФЕРУ ЖКХ НАДО ОСТАВИТЬ В ГОСУДАРСТВЕННОЙ СОБСТВЕННОСТИ
Петр Симоненко подчеркнул, что парламентское большинство не случайно перенесло принятие Жилищного и Трудового кодексов, а также проекта бюджета на 2013 год после 28 октября. Такая тактика, на его взгляд, позволит уйти от ответственности в будущем, когда люди поймут весь негатив этих решений.
- Только Компартия постоянно делает заявления о том, что на самом деле несет новый Трудовой кодекс. И благодаря этому нам удалось хотя бы на некоторое время оттянуть это решение, - сказал он.
Лидер коммунистов считает, что если бы эти законопроекты были приняты сейчас, то их бы оценили по содержанию и, соответственно, раскритиковали. А это нанесло бы существенный удар крупному капиталу перед выборами. То же самое касается и Жилищного кодекса, который рассчитан не на то, чтобы государство несло ответственность за строительство домов, а на то, чтобы за долги забирать жилье у людей.
Не обошел вниманием Петр Симоненко и еще одну важную для региона проблему - сферу жилищно-коммунального хозяйства, которая требует полного реформирования, а не создания  отдельных областных коммунальных предприятий.
- Руководство облсовета непропорционально расходует деньги из бюджета, финансируя предприятия, которыми в основном руководят представители местного бизнеса. В то время как в общем сфера ЖКХ почти не финансируется, - отметил лидер коммунистов.
Петр Симоненко настаивает на том, что вся сфера должна быть в государственной собственности, поскольку создание новых коммунальных предприятий приводит только к повышению цен на коммунальные услуги. 

Петр Симоненко: Такого безобразия, как в этой предвыборной кампании, никогда не было

Лидер КПУ Петр Симоненко прогнозирует беспрецедентно грязную избирательную кампанию. Об этом он заявил на пресс-конференции в Донецке, говоря о технологиях, которые применяются кандидатами в народные депутаты Украины, сообщает “ОстроВ”.
«…Такого безобразия никогда не было. Каждая избирательная кампания – это новый вид преступлений. Преступление не только перед личностью, а и перед государством. Каждый раз изобретались новые механизмы фальсификации. Что мы забыли о «вертушках» (имеется в виду технология «карусель», – Ред.), что эшелонами возили людей, как на дому решались вопросы, когда ездили и собирали эти голоса?» – сказал он.
Петр Симоненко убежден, что сегодня кандидаты будут пытаться взять под контроль членов комиссии, чтобы под их прикрытием заменять бюллетени на фальшивые с фамилиями нужных кандидатов.
«Сегодня предполагается следующая технология и на нее сосредоточены все усилия – это полностью формат подконтрольный участковой комиссии. Поэтому в день голосования никто бюллетени бросать не будет. Будут готовить мешки, которые будут стоять и, естественно при полном стопроцентном контроле за участковой комиссией, будут подписаны протоколы», – сказал Петр Симоненко.
В связи с этим, Петр Симоненко заявил, что коммунисты проводят жесткий подбор людей, которые будут работать в участковых комиссиях.
«Мы сегодня как никогда готовимся к завершающему этапу проведения выборов», – сказал он.
В связи с готовящимися черными технологиями Петр Симоненко также сообщил, что коммунисты готовят массовый приезд в Донецкую область международных наблюдателей из разных государств, которые «будут защищать наших избирателей».
Присутствовавший на пресс-конференции народный депутат Украины, первый секретарь Донецкого обкома Компартии Украины Николай Кравченко добавил, что «Партия регионов лихорадочно ищет новые технологии».
«…Партия регионов лихорадочно ищет новые технологии, но при этом возвращается к старым. Первая технология, которую мы раскрыли неделю назад: по несколько раз голосовать («карусель») и вторая технология, когда просто одни мешки (с избирательными бюллетенями – Ред.) выбрасывались, другие – загружались. Эта технология в Донецкой области будет применена», – сказал Николай Кравченко.
Пресс-служба

Петр Симоненко: Новый Майдан может быть только социалистическим

Если после парламентских выборов-2012 начнутся акции протеста или Майдан, то он будет иметь только социалистический характер. Об этом на пресс-конференции в Донецке заявил лидер Компартии Украины Петр Симоненко.
В частности, комментируя заявления оппозиции о возможных акциях протеста после выборов в Верховную Раду, Петр Симоненко подчеркнул, что сейчас рано говорить об акциях протеста и вообще о том, будут ли они масштабными.
«То, что люди не довольны, – видно и без выборов. Свои протесты начали железнодорожники. О возможных протестах заявили «чернобыльцы». Да и в общем уровень жизни у нас в стране говорит только о том, что рано или поздно люди захотят нормальной жизни для себя и будут об этом заявлять, выходя на улицы на митинги», – сказал лидер коммунистов.
При этом он добавил, что вряд ли стоит ждать повторения событий 2004 года.
«Если Майдан и произойдет, то он не будет таким, каким он был во время «оранжевой революции», поскольку задачи у людей сегодня немного иные. Я могу точно сказать: если Майдан начнется, он будет иметь социалистический характер», – подытожил Петр Симоненко.
Пресс-служба

Петр Симоненко: “Укрзализницу” пытаются разорить

Кредиты, которые взяли Западная и Южная железные дороги, в очередной раз свидетельствуют о попытке разорить «Укрзализницу». Об этом заявил лидер КПУ Петр Симоненко во время встречи с работниками локомотивного депо в городе Славянске Донецкой области.
Он подчеркнул, что параллельно с реализацией закона об «Укрзализнице» берутся кредиты для отдельных ее веток. Петр Симоненко считает, что это свидетельствует, что «Укразализницу» пытаются разделить и прибрать к частным рукам.
«В сегодняшней сложной экономической ситуации надо думать о том, как бы взять дешевые кредиты для развития. А все, что делается сейчас, приведет только к разорению этой сферы», – сказал он.
При этом Петр Симоненко добавил, что банкротство «Укрзализницы» облегчит процесс приватизации и таким образом, она полностью перейдет в частные руки. «А это значит: неконтролируемые цены на билеты, перевозки, отсутствие государственной ответственности за невыполнение рейсов и обязательств перед пассажирами», – подытожил лидер коммунистов.
Пресс-служба