четверг, 12 апреля 2012 г.


П Р О Т О К О Л засідання Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»
06 квітня  2012 року                                                                                                          м. Київ
Головуючий – Андреєв Юрій Борисович – Президент ВГОІ «Союз 
Чорнобиль України».
Секретар – Макаревич Надія Петрівна.
Присутні на засіданні Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» 10 членів із 12 (відсутній Кухтей Р.А. та Смеречинський В.Б.).
Присутні запрошені:
1.     Маслаков В.О. – голова Держслужби з питань інвалідів та ветеранів України.
2.     Охріменко О.В. – заступник голови пенсійного фонду України.
3.     Борисюк М.М. – завідувач Секретаріатом Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
4.     Кравченко О.С. – директор департаменту Мінсоцполітики.
5.     Батенко В.І. – помічник голови Держслужби з питань інвалідів та ветеранів України.
6.     Сова С.І. – начальник відділу Держагенства з управління зоною відчуження.
7.     Кучеренко С.О. - заст. директора департаменту Мінсоцполітики.

Андреєв Ю.Б.  запропонував
                                              П О Р Я Д О К   Д Е Н Н И Й:
1.     Поліпшення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та громадян, які були евакуйовані із зони відчуження (за підсумками засідання ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» від 16.03.2012 року).
2.     Заходи до 26-х роковин Чорнобильської катастрофи.
3.     Різне.
       За даний порядок денний:
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
І. Андреєв Ю.Б. –  спочатку хочу нагадати, що не відкриті сторінки на нашому сайті Київської, івано-Франківської, Чернівецької, Житомирської, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської обласних організацій, просьба виправити ці недоліки.
По першому питанню: ми вважаємо, що головні проблеми в чорнобильців виникли тому, що Постанова Кабінету Міністрів України №1210 не задовольняє потреби всіх чорнобильців. Є багато таких людей, які не можуть документально підтвердити свій статус ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, хоча такими являються. Звичайно є багато і «псевдолквідаторів». Потрібно, щоб були створені і почали працювати Комісії по реставрації заробітку.
За пропозицією ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України», були зроблені виїзди в регіони і тепер Мінсоцполітики та ВГОІ «Союз Чорнобиль України» мають уявлення про всі проблеми чорнобильців.
На ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» 16.03.2012 року досить докладно обговорилися всі питання по поліпшенню пенсійного забезпечення чорнобильців:
2А категорія – сама обділена категорія ліквідаторів, необхідно почати процес по ст. ст. 55 і 57;
1А категорія – інваліди-евакуйовані (біля 9-12 тисяч осіб), пенсія яких в середньому складає 980 грн. Ріст смертності серед евакуйованих значно більший, ніж серед ліквідаторів. По дозових загрузках: на тіло евакуйованих – від 15 до 20 бер, а на щитоподібну залозу – більше 200 бер. Ще  у 1982 році, до аварії 26.04.1986 року, був великий викид радіації на ЧАЕС – аварія, яку замовчали.
Вважаємо, що необхідна робоча зустріч з М.Я. Азаровим ще до 26.04.12р.
Демченко Г.Х. – турбує питання по тих людях, чиї підприємства ліквідовані, а таких набереться біля 60%.

Кобчик В.П. – 1) потрібна нам інформація про рейди по східних регіонах;
2) з Прип’яті людей евакуювали в ту ж зону небезпеки (села);
3) пенсіонерам, які вийшли на пенсію до 2008 року, необхідно зробити осучаснення за 2007 рік;
4) 15 березня 2012 року повинна була почати роботу робоча група, але, на жаль, не почала.
Болтенков В.М. – саме головне – підвищити мінімальну пенсію. Сьогодні на цьому як раз і заводять людей.
Стружко Є.П. – минулого четверга у нас була комісія з Дроздовою Л.М. Також було проведено засідання Ради за участю представників Донецької ОДА. Предмет розмови був зрозумілим, все були в темі. В цілому ситуація зрозуміла. Реконструкція заробітних плат повинна бути обов’язково. Є побажання – провести лік без для керівників підприємств, де працювали чорнобильці, щоб були проведені навчальні семінари. Так, ця робота складна, але вкрай необхідна і її потрібно провести.
Люди зверталися в суди і настрої неоднозначні. Необхідно поступити мудро, так, щоб люди зрозуміли, що держава турбується про них.
Повинна бути створена Міжвідомча комісія з регіональними комісіями.
Кучеренко С.О. – я також був у складі делегації по регіонах. Нарада у Тігіпка С.Л. була проведена ще до чергового засідання консультативної ради, розглядалися питання по пенсіях 1А категорії чорнобильців. Щоб вийти на наступну консультаційну раду Тігіпко С.Л. дав завдання виїхати у 2-і області. За результатами наради було розглянуто кожний напрямок – по військових строкової служби, по офіцерах, по евакуйованих. Дуже відрізняються військовослужбовці, щоб посилити рівень пенсійного забезпечення, необхідно підвищити мінімальну пенсію. Документи 17 військових частин з 354-х знищені – це дуже велика проблема. Також оплата праці була різною у військових будівельників. Також потрібно брати до уваги і записи у військових квитках. Єдине – разова виплата ніде не значилася, потрібно все розмежувати.
Андреєв Ю.Б. –  5 пдд в перші дні включалися. А дальше – ні.
Маслаков В.О. – в Росії в м. Пушкін є Центральний військовий Архів СРСР, там є всі справи. Через рішення влади необхідно зв’язатися з Архівом та направити туди свою людину, щоб позаймалася там. Це можливо вирішити.
Щодо військових строкової служби – то є присяга, яку потрібно виконувати. Батьківщина на той час розплачувалася з ними. І, може це цинічно звучить, але солдат повинен виконувати військовий обов’язок. Перед тим, як вирішувати якесь завдання, потрібно написати алгоритм дій: що, як будемо вирішувати.
Андреєв Ю.Б. – необхідно знати, які можливості у держави. Ми можемо відпрацювати рекомендації по найбільш незахищених категоріях чорнобильців.
Пропоную наступне РІШЕННЯ по першому питанню:
1.     Рекомендувати владі підвищити рівень пенсійного забезпечення 2А категорії учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС до кінця 2012 року (ст.ст. 55, 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
2.     Рекомендувати владі підвищити рівень пенсійного забезпечення інвалідам категорії 1А з числа ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження у 1986 році.
3.     Рекомендувати владі осучаснити заробітну плату, тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року, на рівні 2007 року.
4.      Рекомендувати владі негайно створити Міжвідомчу комісію по реставрації заробітної плати, до складу якої включити Березіна Володимира Олексійовича (м. Київ), Хілю Володимира Григоровича (м. Житомир), Макарова Павла Олександровича (м. Донецьк).
5.     Рекомендувати владі прискорити збір робочої групи Координаційної ради.
6.     Рекомендувати владі випустити збірник документів для працівників Пенсійного фонду України, членів Комісій та активу ВГОІ «Союз Чорнобиль України», які регулюють чорнобильські виплати та нарахування пенсій і заробітних плат (підготувати Стружку Є.П.).
Болтенков В.М. – в мене запитання: коли ми зможемо сказати людям про підвищення мінімальної пенсії?
Маслаков В.О. – по ініціативі Президента України щодо підвищення пенсій, то воно буде тоді, коли в казні будуть кошти. Ми в рекомендаціях просимо владу всі підвищення зробити до 26.04.2012 року.
Андреєв Ю.Б. – прошу голосувати за запропоноване РІШЕННЯ.
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
ІІ. Андреєв Ю.Б. –  зачитав проект ПЛАНУ заходів ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до 26-х роковин Чорнобильської катастрофи (ПЛАН заходів додається).
Маслаков В.О. – розробіть кошторис витрат по цьому плану заходів і ми оплатимо.
Демченко Г.Х. – нагадую, що в м. Прип’ять не будуть пускати нікого, тільки на кладовище будуть пускати людей.
 Андреєв Ю.Б. –  голосуємо за запропонований ПЛАН заходів ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до 26-х роковин Чорнобильської катастрофи
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
ІІІ. Андреєв Ю.Б. -  пропоную проголосувати щодо неучасті  в протестних заходах 26.04.2012 року, а також зробити звернення, що це день високої духовності.
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
         Андреєв Ю.Б. - оголосив про закриття засідання Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.

Головуючий,   
Президент ВГОІ 
«Союз Чорнобиль України»                                                    Андреєв Ю.Б.

Секретар                                                                                      Макаревич Н.П.