суббота, 21 апреля 2012 г.

Спірідон Кілінкаров: Ми підтримуємо будь-які ініціативи, спрямовані на збільшення соціальних виплат




- Спірідоне Павловичу, після останніх рішень Конституційного суду питання внесення змін до компромісного закону про вибори народних депутатів набуло особливої актуальності. Як Ви вважаєте, чи будуть найближчим часом ініціюватися внесення змін до даного документу?
- Якщо казати про внесення змін до виборчого закону, то багато чого в даному питанні залежить від позиції Партії регіонів. Що стосується безпосередніх змін, то мова може йти лише про дві “больові точки”, які хвилюють партію влади: це можливість зняття кандидатів та порядок формування виборчих комісій. Як на мене, найближчим часом ніхто не буде повертатися до закону про вибори. Багато в чому дане питання залежить від політичної ситуації, від настроїв громадян з наближенням виборчої кампанії. Зрозуміло, що консолідований виборчий закон мінімізує можливості фальсифікацій на виборах. З іншої сторони, уникнути фальсифікацій – неможливо.
- Кабінет Міністрів планує спростити механізм сплати заборгованостей вкладникам Ощадбанку СРСР. Прем’єр-міністр Микола Азаров  заявляв, що громадяни повинні вільно обирати, в якій формі отримувати компенсації. Як Ви вважаєте, чи можна вважати сучасні механізми виплат даних заборгованостей справедливим?
- Це нормальна практика, коли людина самостійно обирає, яким чином вона може використовувати свої гроші. Але у мене є побоювання, що на практиці людина може отримати картку та нову книжку на депозит у 1000 гривень. Я вважаю, що людина має отримати свої заощадження готівкою та розпоряджатися цими грошима на власний розсуд, наприклад, покласти їх не у той банк, про який говорить Азаров, а туди, куди людина вважає за необхідне. Можливість отримання готівкою має бути забезпечена для 100% людей, які претендують на такі виплати. На жаль, сьогодні неможливо вберегти ці виплати від інфляційних процесів в країні. Адже вони наразі не відповідають показникам купівельної спроможності, яка існувала відносно до одного радянського карбованця. На цей карбованець можна було купити п’ять хлібин. А що зараз можна купити за гривню?
- Як Ви вважаєте, чи слід очікувати від влади нових соціальних ініціатив з наближенням парламентських виборів?
- Ми підтримуємо будь-які ініціативи, спрямовані на збільшення соціальних виплат, адже це сприяє пожвавленню внутрішнього ринку в країні. З іншої сторони, цих ініціатив недостатньо. Має бути елементарна справедливість: всі без виключення категорії людей, які претендують на соціальний захист, мають його отримати. Тому питання треба вирішувати в комплексі, а не мозаїчними рішеннями. Звичайно, якщо уряд прийняв таке рішення – це вже добре, і не треба тут згадувати вибори. Це підвищить купівельну спроможність громадян.
Денис Габдрахімов