четверг, 10 мая 2012 г.

Петро Цибенко: Ветерани не дозволять переписати історію Великої Вітчизняної війни


Петре Степановичу, якщо проаналізувати минулий рік, чи змінилося ставлення влади до ветеранів?

На жаль, радикальних змін на краще, особливо – на місцях не відбулося. Але заради об’єктивності я хочу відзначити, що президентські ініціативи, які стосувалися підвищення соціальних стандартів, є рухом у правильному напрямі. Перед Днем Перемоги відбулась зустріч керівників ветеранських організацій з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Я під час цієї зустрічі наголошував, що сьогодні окремі лідери опозиції називають ці ініціативи передвиборчим ходом, а представники влади – абсолютним благом. Істина, як на мене, знаходиться посередині. Це рух у правильному напрямі. Можна сперечатись щодо темпів цих кроків, але мета вірна. На рівні перших осіб держави проглядається тенденція до покращання відношення до ветеранів. Але, на жаль, на місцях подекуди проглядається й негативне ставлення.
Чи існує сьогодні в Україні загроза перегляду та ревізії історії Великої Вітчизняної війни?
Я впевнений, що цього не варто очікувати. Адже той же Прем’єр-міністр заявив ветеранам, що уряд та влада взагалі категорично проти будь-яких новацій в питанні історії Великої Вітчизняної війни – вони притримуються традиційних поглядів. Але наше впевненість в даному питанні полягає в тому, що переглянути історію не дозволять ветерани. У складі Організації ветеранів України є Центр захисту правди історії, і ми досить ефективно працюємо в напрямі захисту правди історії Великої Вітчизняної війни.
Як Ви вважаєте, чи не будуть представники політичних сил використовувати та намагатися маніпулювати інтересами ветеранів під час своєї передвиборчої кампанії?
Безумовно, такі намагання будуть. Ми неодноразово спостерігали це під час виборів. Але я сподіваюсь на ветеранську мудрість. Організація ветеранів України сформує свою позицію щодо парламентських виборів, і я впевнений, що це буде правильна позиція. Я не сумніваюсь, що намагання правих та націоналістичних сил використати ветеранів у своїх політичних інтересах приречені на провал. Адже ветерани пам’ятають, як до них відносилися ці політики. Вони використовують будь-які засоби для того, аби залишитися на політичному полі.
Чи не підніматиме нинішня влада питання так званого “примирення” між ветеранами Великої Вітчизняної війни та представниками ОУН-УПА?
Я не хотів би, щоб нинішня влада наступила на ті ж самі “граблі”, як і попередня в даному питанні. Ми це вже проходили, і бачили, до чого це все призвело. Хочу сподіватись, що влада на це не піде. Якщо ж подібні дії будуть застосовані, то ветеранська громадськість обов’язково скаже своє впливове слово.
Денис Габдрахімов