воскресенье, 7 октября 2012 г.

Адам Мартинюк: Парламент з кожним скликанням все більше деградує


«Гірко визнавати, але парламент з кожним скликанням все більше деградує», – сказав перший заступник Голови Верховної Ради України, член Президії ЦК КПУ Адам Мартинюк в ексклюзивному інтерв´ю часопису «Київський вісник».
Свою думку політик пояснив тим, що «раніше до Верховної Ради обиралися люди, які значно краще знали реальне життя, більш сумлінно відносилися до своїх депутатських обов´язків і, врешті решт, дуже рідко прогулювали сесійні засідання».
При цьому А.Мартинюк висловив жаль, що «з кожним новим скликанням у парламенті все менше стає людей, для яких головна робота це парламент, і все більше тих, хто вважає, що головне це їхній бізнес. А парламент для них це щось на кшталт хобі або пошук можливості сховатися за депутатською недоторканністю».
«Я впевнений, що необхідно добиватися того, аби до парламенту приходили люди для роботи в ньому виконувати задачі, визначені Конституцією України. Розуміння цього і має стати основою професіоналізму парламентської роботи», – наголосив перший віце-спікер.
А.Мартинюк розповів про те, що кожного разу під час зустрічей із виборцями нагадує їм про те, що «до парламенту самозванці не приходять з вулиці», а «парламент є таким, яким його обрали», бо за кожного кандидата в депутати хтось голосував. Тому, переконаний комуніст, треба підвищувати відповідальність народних обранців перед виборцями, а відтак, зокрема, «у виборців має бути не тільки право обирати депутатів всіх рівнів, але й відкликати тих, хто не виправдовує довіри народу, не реалізовує програму, з якою йшли на вибори».
Разом із тим, А.Мартинюк дав зрозуміти, що задля підвищення відповідальності народних обранців, ймовірно, «потрібні більш радикальні заходи, наприклад, скорочення кількості парламентаріїв, хоча це конституційна норма, а можливо введення нормативу, відповідно до якого Верховна Рада позбавлятиме мандату народного депутата, якщо той без поважної причини пропустив певну кількість сесійних засідань». При цьому перший віце-спікер висловив жаль, що таких правових норм  в національному законодавстві сьогодні не існує, тому «сподіватися на те, що парламент нового скликання буде іншим, поки що також дуже складно, оскільки до нього балотується 345 нині діючих народних депутатів із 450».
Коментуючи специфіку нинішньої виборчої кампанії, А.Мартинюк, зокрема, зазначив: «Деякі політичні сили, перш за все це стосується так званої об´єднаної опозиції, більше думають не про 2012 рік, а про 2015, коли відбуватимуться чергові президентські вибори».
«Я дозволю собі висловити таку думку: на моє глибоке переконання, лідери «опозиції» не дуже-то й бажають перемоги на нинішніх парламентських виборах. А причина цього проста: якщо, не дай Боже, звалиться перемога і буде у них більшість, чому, відверто кажучи, слабо віриться, то їм прийдеться відповідати за ситуацію в країні. І це неминуче позначиться на виборах 2015 року», – зауважив перший віце-спікер і додав: «Хоча і «партія влади» також прекрасно розуміє, що від жовтня 2012 року залежать вибори 2015 року».
Прес-служба