суббота, 14 июля 2012 г.


Петро Симоненко: Ми не маємо жодних ілюзій щодо “регіоналів”


Завершилась чергова сесія Верховної Ради України. Водночас українські політики і не думають їхати на морські курорти: парламентська робота плавно перемістилася в офісі політичних сил, які загострюють списи та готують списки, з якими їм доведеться поринути у вир передвиборчого гармидеру. Судячи з реалізації драматичного сценарію ухвалення “мовного” законопроекту, боротьба буде запеклою. Про основні здобутки політичного сезону, а також про гострі протиріччя в українському політикумі УНН спілкується з першим секретарем ЦК Компартії України, керівником фракції комуністів у Верховній Раді Петром Симоненком.
– Відомо, що Компартія оголосила головним гаслом передвиборчої парламентської кампанії заклик “Повернемо країну народу!”. Яку саме країну потрібно повернути народу? І чи потрібна народові країна, яку він проміняв на джинси і турецькі жуйки?
Так, Компартія прийняла рішення про те, що гаслом виборчої кампанії стане гасло “Повернемо країну народу!” Це визначено тим, що ми знаходимося на рубежі, і ми повинні відвернути Україну від прірви, в яку ведуть її олігархи. Підкреслю, що ми сьогодні знаходимося в умовах європейського та світового економічного кризи, в умовах колосальної залежності України від зовнішніх чинників. Тому наша країна не зможе вийти на рівень тих країн, які призводять Україна в приклад. Говорячи про те, яку країну ми пропонуємо повернути народу, ми пропонуємо передати владу трудовим колективам, реалізувавши принцип народовладдя через представництва різних категорій і груп суспільства в радах різних рівнів. Ми також пропонуємо повернути країну, в якій в пошані будуть ветерани, а молодь отримає гарантований завтрашній день. Говорячи про практичні рішення, ми пропонуємо впровадити механізм націоналізації базових галузей промисловості, справедливий метод перерозподілу матеріальних благ. Крім того, Компартія пропонує відновити державний контроль над природними ресурсами, банківською системою. Ми також наполягаємо на тому, щоб люди отримували безкоштовну освіту і безкоштовне медичне обслуговування. Що стосується молоді, ми пропонуємо надати їй гарантії першого робочого місця, а також вирішити житлове питання – як за рахунок держави, так і за рахунок доступних іпотечних кредитів. Природно, ми виступаємо проти споживчого товариства – і тут пропонуються конкретні кроки в патріотичному вихованні молоді. Хочу звернути увагу на те, що ми наполягаємо на скасуванні так званої “пенсійної реформи”, яка сприяла підвищенню пенсійного віку. Мета – повернути народу підтримку з боку держави. Держава, представляючи інтереси народу, буде проводити політику не для себе, а для суспільства. Ну а народ зможе в будь-який момент контролювати діяльність держави – для цього ми пропонуємо відновити роботу Народного контролю. Так що свідомість народу буде грати тут вирішальну роль.
- Компартія неодноразово заявляла про необхідність інтеграції України в ЄврАзЕС і Митний союз. Виникає питання: чи готові країни-члени МС і ЄврАзЕС поділитися своїми ринками з України, враховуючи експортозалежною нашої економіки?
Говорячи про вектори економічного співробітництва ми давно заявляємо про необхідність участі України як в Євразійському економічному союзі, так і в Митному союзі. Це дозволить посилити співпрацю в оборонному комплексі, в машинобудуванні, в авіабудуванні, і, звичайно, в питаннях енергетики. Сьогодні обставини змушують говорити про такі формах інтеграції. Реалії такі, що без інтеграції до Митного союзу і ЄврАзЕс в України немає майбутнього. Європейському Союзу наша країна не потрібна. Він використовує Україна лише для вирішення своїх проблем: проблеми сировини, дешевої робочої сили і збуту своєї продукції. Виходячи зі своїх інтересів, вони нас втягують в європейське співтовариство. А ми сьогодні повинні подумати про українського виробника, про нашому ринку, про наших споживачів. Тому я вважаю, що позиція Компартії в питанні економічної інтеграції на практиці забезпечить вирішення багатьох проблем Україні, ми зможемо відкрити для себе нові ринки.
- Проаналізуйте підсумки ЄВРО-2012. Чи зміг чемпіонат усунути штучні суперечності в українському суспільстві та поліпшити імідж нашого суспільства – не влади, а саме українського народу – в країнах Євросоюзу? Виходячи з цього – наскільки ефективний інструмент “народної дипломатії” як усунення політичних протиріч?
Інструмент “народної дипломатії” завжди ефективний. Але в контексті теми ЄВРО-2012 я б говорив не про те, який імідж ми заробили і що отримали в результаті проведення чемпіонату, а наскільки ми – українці – поважаємо самі себе. Поважаємо ми себе, коли до Києва приїжджали люди, які хуліганили, з неповагою ставилися до наших традицій, культури та історії. Я вважаю, що до такого рівня опускатися не можна. З іншого боку, ми повинні розібратися, куди пішли державні гроші, які кошти потрібно було витратити на будівництво стадіонів, які об’єкти інфраструктури були побудовані, які “відкати” пішли на операції, пов’язані з підготовкою до чемпіонату. Адже чимало об’єктів, які будувалися до ЄВРО-2012, до цих пір не завершені. І ці довгобуди залишаться на багато років, а потім знову потрібно буде виділяти кошти на їх добудову. На мій погляд, ЄВРО-2012 показало серйозну проблему України. Потрібно поставити питання: в якому стані знаходиться дитячо-юнацький спорт, як працюють дитячо-юнацькі спортивні школи? Керівники футбольних клубів купують за мільйони доларів футболіста. А чи не краще ці гроші віддати на утримання ДЮСШ, в яких можна було б ростити нове покоління видатних українських спортсменів? ЄВРО-2012 в черговий раз показало, що в державі треба наводити порядок.
– Фракція Партії регіонів не підтримала внесення до порядку денного антикризових законопроектів Компартії. У зв’язку з цим, чи не вважаєте Ви за доцільне дистанціювання комуністів від діяльності правлячої політичної сили. Навіщо брати на себе відповідальність за свідому антинародну політику “регіоналів”?
Відмова “регіоналів” від підтримки наших антикризових законопроектів свідчить про те, що великий капітал відстоює свої шкурні інтереси. Ми ж не питали ніяких ілюзій у частині того, що вони змінять свою позицію, якщо комуністи ввійдуть до парламентської більшості. Фракція комуністів входила в цю більшість з метою вирішення конкретних тактичних завдань у певний період часу. Ми наполягли на поліпшення взаємин з Російською Федерацією, законодавче закріплення позаблокового статусу України. Але в той же час ми віддавали собі звіт в тому, що ці питання не будуть вирішені до кінця. У той же час комуністи не допустили об’єднання двох олігархічних угруповань – націоналістичного спрямування та вітчизняного капіталу. Наша тактика в парламенті була правильна, адже кожен крок в парламенті ми звіряли зі своєю виборчою програмою. Всі голосування фракції комуністів у парламенті – тому підтвердження.
– Представник Компартії очолює Фонд держмайна України. Прокоментуйте, будь ласка, позицію партії щодо останніх подій, пов’язаних з приватизацією облгазів та обленерго.
Коли ми висунули свого представника на посаду голови Фонду держмайна, головним завданням перед ним була перевірка державного майна, яке перебуває в оренді і які платежі надходять до бюджету, контроль над надходженням коштів, отриманих від приватизації, безпосередньо в бюджет. Олександр Рябченко чесно виконує свої обов’язки на своєму посту. У той же час не треба забувати, що більшість у Верховній Раді складають представники великого капіталу, тому голова ФДМ як професіонал виступає в ролі стримуючого фактора з метою недопущення зловживань у сфері приватизації.
Денис Габдрахімов