суббота, 14 апреля 2012 г.

Звернення Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» напередодні 26-х роковин Чорнобильської катастрофи до чорнобильців України




06 квітня 2012 року відбулось засідання Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», в якому взяли участь 10 з 12 членів Президії ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Першочерговими проблемами, які  потребують позитивного вирішення в діалозі з Урядом України, на підставі положень Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністром України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України» визначено:

1.Пенсійне забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та осіб, які були евакуйовані у 1986 році з Зони відчуження.
2.Програма розвитку зон Чорнобильської катастрофи.
3.Розробка та реалізація довготривалої програми «Діти Чорнобилю».
4.Розвиток ДУ «Національного наукового центру радіаційного медицини АМН України».

Також була надана оцінка соціально-політичній ситуації серед чорнобильців напередодні роковин Чорнобильської катастрофи. Всі присутні керівники регіональних організацій підкреслювали, що основним приводом соціальної напруги серед чорнобильців є неможливість встановлення заробітної плати в зоні відчуження при перерахунку пенсії за інвалідністю.
За ініціативою ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Віце-прем׳єр-міністр –Міністр соціальної політики України Тігіпко С.Л. дав доручення заступнику міністра соціальної політики Дроздовій Л.М. виїхати в м.м. Донецьк, Луганськ з метою визначення необхідності створення комісії по реставрації чорнобильського заробітку 1986-1990р.р. На цих виїзних нарадах та на засіданні Президії ЦР ВГОІ «СЧУ» більшість висловилась, що у випадку створення Центральної Міжвідомчої комісії та її регіональних відділень ліквідатори-інваліди отримають можливість встановити достовірно нараховані заробітні плати на підставі нормативних документів 1986-1990р.р.
Гострота конфлікту буде значно зменшена, але незалежно від справедливого рішення нарахування пенсій опозиційні партії «Батьківщина», «Вперед Україна», «Європейська партія» їх керівники Н.Королевська, О.Кужель, А.Гриценко, М.Катеринчук планують проведення протестних виступів 26 квітня 2012 року на Хрещатику і пікетування Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Адміністрації Президента України. В цих протестах, як вони планують, візьме участь  7000 чоловік з числа чорнобильців, ветеранів, дітей війни, підприємців та ін., але це тільки їх утопічна уява.
В закликах протестантів лише політичні лозунги, а також вимога виконувати рішення судів для незначного числа (10-14 тисяч) осіб, які вже отримували пенсії за рішеннями судів. Причому більшість з них не виконували роботи в ІІІ-й зоні небезпеки та і, взагалі, не були учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС. Вони хочуть за рахунок злиденності більшості чорнобильців забезпечити собі високий рівень життя. Це ганьба!
За рішенням Президії «Союзу Чорнобиль України» у всіх, без винятку, регіонах України пройдуть виступи лідерів «Союзу Чорнобиль України» щодо неприпустимості акцій протесту 26 квітня 2012р. – це день трагедії, день пам’яті і тільки безбожники і нехристі можуть проводити політичні, щедро проплачені протестні виступи.
Абсолютна більшість чорнобильців не підтримує проведення політичних акцій, які є шкурними за суттю вимог і бездуховними за змістом, тому що оскверняють пам’ять загиблих та померлих чорнобильців.

                                     Президія ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України»