суббота, 14 апреля 2012 г.

Катерина Самойлик: Ситуацію в сфері культури потрібно змінювати радикально




Через постійний фінансовий та економічний розгардіяш в країні сфера культури України залишається однією з найбільш занедбаних. В рамках своєї Антикризової програми та розгляду у парламенті нової редакції Кримінально-процесуального кодексу фракція Комуністичної партії України внесла на розгляд законопроект, покликаний не допустити комерціалізації досягнень культури і мистецтва. Про те, що саме передбачає законопроект і як його будуть втілювати в життя “ГолосUA” говорив з народним депутатом України від КПУ Катериною Самойлик.
Катерино Семенівно, Ви – автор законопроекту щодо недопущення комерціалізації досягнень культури і мистецтва. Як він може змінити ситуацію?
- Основна мета цієї законодавчої ініціативи – не допустити комерціалізації досягнень культури і мистецтва, забезпечити вільний доступ людей до культурної спадщини, культурних цінностей та культурних благ. Документ передбачає заборону на вилучення з державної або комунальної власності об’єктів культурного призначення, які мають цінність. Йдеться про палаци культури, парки, музеї. Встановлюється кримінальна відповідальність тих посадових осіб, які дозволять змінити профіль закладів культури, продати їх, здавати в оренду.
Що ще, окрім посилення кримінальної відповідальності, передбачає законопроект?
- По-перше, запровадження мораторію на комерціалізацію об’єктів культурного призначення. По-друге, введення єдиного державного реєстру закладів культури, що дозволить систематизувати дані щодо кількості установ культури з урахуванням майнових об’єктів, які закріплені за ними. Ну і як я вже говорила, посилюється система правового регулювання.
Невже з установами культури така критична ситуація?
- Якщо раніше, не тільки в районах, але і в кожному селі були палаци культури, клуби, то сьогодні значна їх частина перебудована, зруйнована, продана. На жаль, нині культура опинилася в такому жалюгідному стані, що потрібно діяти радикально.
Як ще можна змінити ситуацію?
- Взагалі, це не перша законодавча ініціатива Комуністичної партії. Законопроект, про який ми говоримо, розроблений на базі антикризової програми КПУ. Крім того, ми ініціюємо ще ряд законопроектів у сфері освіти, соціальних гарантій медиків, вчителів. Зокрема, велика увага приділяється шкільної освіти, де КПУ порушує ряд важливих проблем: з наповненням класів, забезпеченням сільських шкіл, підтримки вчителів
Більше того, ми плануємо ініціювати законопроект, який торкається соціального забезпечення працівників культури, адже зараз вони працюють, у кращому разі, на пів ставки. І тут діє досить хитра схема, коли людину беруть на роботу, її змушують писати заяву, де вона сама дає згоду на таку заробітну плату. Власне, наші наступні законодавчі акти будуть стосуватися саме кадрової політики в сфері культури.
Ольга Каретнікова